Är allt socker likvärdigt?

Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte sunt.

Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att producenterna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar enbart ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Noll kalorier och inget GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, ger bara sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker enbart sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp omgående i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej en laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.

Tags:
Previous Post

Att ha en bra etikettmaskin är en god idé.

Next Post

Allt-fraktfritt.se producerar samt saluför Karamell med mint e-juice till e-ciggen